Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΧΩΡΙΟ ΞΟΥΡΙΧΤΙ



ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΞΟΥΡΙΧΤΙ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ

e-mail: nikostsintsirakos@yahoo.gr
τηλ:6976801580




Το Ξουρίχτι βρίσκεται στο Πήλιο σε υψόμετρο 550 μέτρων, Πενήντα χιλιόμετρα από το Βόλο και ανήκει στο δήμο Ζαγοράς.
Η παραγωγή του μπορεί να φθάσει τους 350 τόνους κάστανα.
Στόχος της επίσκεψής μου είναι, να μάθουμε κάτι το καινούργιο για την καλλιέργεια της καστανιάς την ιστορία της, την μεταποίηση του κάστανου, αρρώστιες, και ότιδήποτε άλλο για να βοηθηθούμε όλοι οι παραγωγοί τόσο της Μελιβοίας όσο και του Ξουρίχτι αλλά και άλλοι πολλοί που παρακολουθούν την ιστοσελίδα -για το κάστανο και την καλλιέργεια της καστανιάς- που είναι η μοναδική στην Ελλάδα.

Από αυτή την ιστοσελίδα θα βοηθηθούν όλοι οι παραγωγοί κάστανου αλλά και οι γεωπόνοι  που θα μπορέσουν ευκολότερα να μπουν στο νόημα της καλλιέργειας αλλά και της θεραπείας από αρρώστιες.
Μια πιο καλή παρατήρηση πάνω στην καλλιέργεια της καστανιάς στο Ξουρίχτι θα μπορούσε να γίνει η αιτία για την πιο αποτελεσματική καλλιέργεια της καστανιάς στη Μελίβοια και όπου αλλού καλλιεργείται, με λιγότερο νερό και χωρίς ασθένειες.  



 

Τα δέντρα πάνω από το χωριό και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου είναι αιωνόβιες καστανιές, μεγαλύτερες των διακοσίων ετών.




Ανοίξτε το βίντεο και ακούστε τι είπε ο Θοδωρής στο blog μας.





Οι μεγάλες και ποτιστικές καστανιές στη Μελιβοία χρειάζονται από 40 μέχρι και 60 μ3 νερό για όλη τη ποτιστική περίοδο.
Τι είπε ο Τσιαμαντάνης Στάθης:





Πριν φθάσουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης τα κάστανα, περνάνε πρώτα από τον διαλογητήρα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος αφού πρώτα πλένονται στο νερό.
Μένουν για μία ώρα περίπου σε κλούβες, και με τα νερά πάνω τους τοποθετούνται σε χάρτινες συσκευασίες που εσωτερικά υπάρχει νάιλον σακούλα.
Το νάιλον που βλέπεται στο διαλογητήρα τοποθετείται για να μην φεύγουν τα νερά που πλένουν τα κάστανα. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα γι' αυτή την εργασία του πλυσίματος πριν πάει στην αγορά, σε κάτι θα βοηθάει και αυτό.




Άριστη η συσκευασία του παραγωγού Νάνου Κωνσταντίνου.
.............................................................................



Τα κάστανα στο Ξουρίχτι, ως προς την ποιότητα είναι όπως και της Μελιβοίας.
Υπάρχουν λίγα καστονοπερίβολα που ποτίζονται και βγάζουν αυτό το έξτρα κάστανο.
Το 90% από τις καστανιές δεν ποτίζονται επειδή το νερό δεν επαρκεί. 
Ακόμη και αυτοί που έχουν νερό δεν ποτίζουν τι μεγάλες καστανιές γιατί φοβούνται ότι θα στεγνώσουν, και έτσι τις αφήνουν ξερικές αλλά σε μια χρονιά όπως το 2013 που είχε λίγα κάστανα το κάθε δέντρο, έγιναν κατά 50% χοντρά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν μικρός ο καρπός.
Μπορούμε να πούμε ότι σωστά παρατήρησαν ότι οι καστανιές όταν είναι ξερικές και ποτιστούν μόνο για μια φορά και την επόμενη μείνουν χωρίς νερό θα στεγνώσουν, ενώ αν συνεχιστεί να ποτίζονται, ποτέ δεν θα στεγνώσουν.
Καλό είναι να γίνουν μεγάλες υδατοδεξαμενές με νάιλον για να ποτίζονται συνεχώς.
Το υψόμετρο που βρίσκονται οι καστανιές είναι από 550 -1000 μέτρα.
Εμείς στη Μελίβοια γνωρίζουμε ότι οι καστανιές που βρίσκονται πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο κάνουν μικρά κάστανα, εκτός αν η θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου καθ' όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης, όπως το 2013, οπότε ο καρπός δε επηρεάζεται καθόλου και το μεγάλωμα του κάστανου μέσα στην τζούνα ή κατσίδα όπως την λένε οι ντόπιοι συνεχίζεται.
Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς τότε σταματάει το κάστανο να αναπτύσσεται γιατί κόβονται οι χυμοί που πάνε από την καστανιά στο κάστανο, οπότε μπορούμε να πούμε ότι τα κάστανα στο Ξουρίχτι και μάλιστα σε ξερικές καστανιές θα είναι στα εννέα από τα δέκα χρόνια μικρά στο μέγεθος λόγου του υψομέτρου. Αν όμως ποτιστούν θα γίνονται χοντρότερα γιατί πριν ακόμα πιάσουν τα κρύα, τέλος Αυγούστου με Σεπτέμβρη θα έχουν πάρει αρκετό όγκο.
Αυτό θα μπορούσαν καλλύτερα να το πουν γεοπόνοι που θα παρακολουθήσουν την περιοχή.
Για λίγες ώρες που έμεινα στο Ξουρίχτι παρατήρησα ότι σε τίποτα δεν διαφέρει από τη Μελίβοια ως προς την ποιότητα του εδάφους γιατί είδα να φύονται άγρια δέντρα όμοια με τα δικά μας. Η διαφορά είναι στο υψόμετρο. Ακόμα και ο καιρός που επικρατεί σε αυτή την περιοχή ακολουθεί τα δικά μας χαρακτηριστικά, με αρκετή υγρασία και κρύο το χειμώνα.





Αυτά τα κάστανα αγοράστηκαν από έμπορο με 3,5 ευρώ το κιλό, είναι αρκετά χοντρά και καλής ποιότητας.
Τα κάστανα αγοράστηκαν από τους εμπόρους για το 2013 με την τιμή των 2,2 ευρώ μέχρι και 3 ευρώ ανά κιλό χωρίς όμως να έχουν περάσει από διαλογητήρα, δηλαδή μικρά και μεγάλα μαζί και ο κάθε μεσίτης ή έμπορος,με την πείρα του, έδινε και την τιμή. 
Επειδή είδα από κοντά τα κάστανα, μπορώ να σας πω ότι η τιμή του κάστανου στο Ξουρίχτι το 2013 ήταν κατά 20 - 30% καλλίτερη από την τιμή που δόθηκε στη Μελιβοία.

.....................................................................................................

Ακούστε και παρακάτω τι προτείνει ο χωριανός μας γεωπόνος Γκαλιάκης Δημήτρης. Για να τα πει αυτά, σπούδασε ολόκληρα χρόνια και εκτός αυτού άκουσε και αρκετούς παραγωγούς αλλά και ο ίδιος είναι παραγωγός κάστανου. Αυτά που είναι δικά μου, που από πείρα, πειράματα και παρατήρηση γράφω, να μην τα πιστεύετε  αλλά να τα λαμβάνετε υπ' όψιν σας. 
Μια νέα παρατήρηση: Το 2013 έβρεξε για δύο ώρες περίπου κατά την διάρκεια της συγκομιδής του κάστανου.  Το αποτέλεσμα ήταν την επόμενη ημέρα να υπάρχουν κάστανα σχισμένα σε κτήμα που την προηγούμενη δεν υπήρχε σχεδόν κανένα, ενώ την επόμενη σταμάτησαν να σχίζουν τα κάστανα. Έσχισαν αυτά που ήταν ανοιγμένα στην τζούνα πάνω στο δέντρο ΓΙΑΤΊ ΤΡΆΒΗΞΑΝ ΑΠΌΤΟΜΑ ΤΟ ΝΕΡΌ ΤΗς ΒΡΟΧΉΣ. 
Σας παρουσιάζω γράμμα που φίλος του κάστανου και της ιστοσελίδας, μου έστειλε:

Αγαπητέ Νίκο καλημέρα
Αφού πρώτα σε συγχαρώ για την αξιέπαινη προσπάθειά σου να προβάλεις το χωριό σου, να σου συστηθώ.
Το όνομά μου είναι Δημήτρης Ζαφείρης είμαι από την Αιγάνη Λάρισας και καλλιεργώ  εδώ και 18 χρόνια οκτώ περίπου στρέμματα καστανιές γύρω στα 140 δένδρα. Εκτός από 15 δένδρα τα άλλα τα έχω ξαναφυτέψει τουλάχιστον 6 φορές το καθένα λόγω του έλκους. Εκεί που απογοητεύομαι και λέω να το ξεριζώσω κάτι τυχαίνει (όπως τώρα καλή ώρα που βρήκα το site σας, πριν 5 χρόνια τον κ. Διαμαντή) και ξαναξεκινάω με όρεξη να πολεμήσω την ασθένεια.
Παρακολουθώντας όλα τα video θέλω να προσθέσω ένα λιθαράκι στις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Βασίλης Γκαμπράνης για την μετάδοση της ασθένειας του έλκους. Εκτός από τα μυρμήγκια (που δεν το ήξερα) έχω παρατηρήσει ότι τον μήνα Μάιο η Χρυσόμυγα (Μπουζμπούναρο τον λέμε εμείς στο χωριό μου) και η Αγριόσφηκα που είναι 3 φορές περίπου μεγαλύτερη από την κοινή σφήκα πάνε στα προσβεβλημένα από έλκος δένδρα στο σημείο της προσβολής και βόσκουν όπως θάλεγε και ο κ. Γκαμπράνης. Πηγαίνοντας μετά σε υγιή δένδρα μεταδίδουν την ασθένεια. Βέβαια, τρόπο απομάκρυνσης των εντόμων από τις πληγές των δένδρων δεν έχω βρει, αν έχει κάποιον τρόπο ο μπάρμπα Βασίλης θα ήθελα να τον μάθω.
Επισυνάπτω φωτογραφίες για να τις δείξεις αν μπορείς στον κ. Γκαμπράνη και όποιον άλλον επιθυμεί.
 Η Τρίτη φωτογραφία είναι τα έντομα πάνω υγειές δένδρο στο σημείο που έχει μπολιαστεί, οπότε γίνετε (και έγινε) η μετάδοση της ασθένειας.
Ευχαριστώ
Δημ. Ζαφείρης
 Ν.Τ. Ένα έχω να πω: Όταν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Ζαφείρη, όλα βρίσκουν τη λύση τους, ενώ όταν υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι η καστανιά δεν χρειάζεται τίποτα, τότε δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα και αιτία που βλάπτει την καστανιά.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ ΖΑΦΕΙΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΒΟΙΩΤΕΣ και παραγωγούς κάστανου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ ΖΑΦΕΙΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΒΟΙΩΤΕΣ και παραγωγούς κάστανου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ ΖΑΦΕΙΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΒΟΙΩΤΕΣ και παραγωγούς κάστανου.
.................................................................................................
Όσα, σήμερα, πρέπει να γνωρίζεται για την καλλιέργεια της καστανιάς, στό βίντεο με το γεωπόνο Δημ. Γκαλιάκη 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου