Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ - Η ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ


ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ - Η ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ
ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΗ


Ο ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ- ΙΤΑΛΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ- ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ


Ο Έμπορος Βασίλης Δεληγιάννης με Ιταλό εργοστασιάρχη επεξεργασίας κάστανου Κ. Γιουζέπε και την μεταφράστρια στην περιοχή της Μελιβοίας.


  Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς κάστανου στην Ελλάδα είναι οι αδερφοί Αθανασίου Νασιακόπουλου. Ξεκίνησαν την εξαγωγή από το 2013 με χίλιους περίπου τόνους κάστανου που συγκέντρωσαν από όλη την Ελλάδα, ενώ για το 2014 έφθασαν, κατά πληροφορίες, τους 2.000 τόνους και τα περισσότερα από αυτά τα διοχέτευσαν στην Ιταλία. Έχουν δικό τους ψυγείο στο Γερακάρι Αγιάς, κατασκευής 2014. Απασχολούν για λίγο χρονικό διάστημα εκατό περίπου αγρότες από τις γύρω περιοχές ενώ έβαλαν όλους τους αγρότες της Ελλάδας να αρχίσουν και πάλι να καλλιεργούν τις καστανιές, αφού μέχρι τώρα τις είχαν αφήσει ακαλλιέργητες. Έδωσαν υψηλές τιμές στο κάστανο, με λίγα λόγια έφτιαξαν τους Έλληνες με λεφτά, αλλά και αυτούς που εργάζονται με μεροκάματο στα χωράφια τους. Αγόραζαν κάστανα από σημείο της Μελιβοίας και από τη Βελίκα. 


   Στη φωτογραφία το ψυγείο των αδελφών  Αθανασίου  Νασιακόπουλου,  και φορτηγό που φορτώνει για εξαγωγή στην Ιταλία.
..................................................................................

  Από τη Μελίβοια και τη Βελίκα αγοράζει κάστανα και ο Πουλής, με αρκετά καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Ο  Πουλής αγοράζει τα μεγαλύτερα κάστανα, τα τοποθετεί σε ιδιόκτητες ψυκτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγιάςτα τυποποιεί και τα διαθέτει στην Ελληνική αγορά.
  Από τη Μελίβοια αγοράζει κάστανα και ο Χατζησαλάτας που και αυτός διαθέτει ιδιόκτητες ψυκτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγιάς, έχει αρκετά καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, τυποποιεί τα κάστανα και τα διαθέτει στην Ελληνική αγορά.
   Από τη Μελίβοια αγοράζει κάστανα και ο Λαμπρούλης, διαθέτει και αυτός ιδιόκτητες ψυκτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγιάς, έχει καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, τυποποιεί τα κάστανα και τα πουλάει σε Ελλάδα αλλά κάνει και εξαγωγές.
   Όλοι αυτοί οι έμποροι, που ανέφερα, αγοράζουν τα περισσότερα κάστανα του Δήμου Αγιάς, περίπου 1100 τόνους, αφού και από τα γύρω χωριά όλοι σχεδόν οι αγρότες φέρνουν την παραγωγή τους στην Μελιβοία, που είναι το κέντρο του κάστανου, όπου και την πουλάνε.
Υπάρχουν στην αγορά της Μελιβοίας και αρκετοί άλλοι έμποροι που αγοράζουν κάστανα αλλά μικρότερες ποσότητες. 
  ................................................................................................

   Γράφω "ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ" διότι η Μελίβοια είναι το χωριό που για τριάντα και πλέον χρόνια είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή κάστανου. Τα άλλα χωριά που ανήκουν σήμερα στον δήμο Αγιάς έχουν παραγωγή δέκα φορές μικρότερη της Μελιβοίας αλλά και όλα μαζί τα χωριά του δήμου Αγιάς δεν ξεπερνούν την παραγωγή της Μελιβοίας. 
Η παραγωγή κάστανου στη Μελίβοια το 2014 πλησίασε τους 1500 τόνους, τριπλάσια σχεδόν της παραγωγής του 2013.
Οι τιμές του κάστανου για το 2014 ήταν από 1 Ευρώ μέχρι και 3,10 Ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι έφθασαν τα 3,5 Ευρώ το κιλό.
Όλα αυτά γράφονται από το blog kastanamelivoias.
Τί έγραψε όμως ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Ελλάδας, Νοέμβρης του 2014, μάλλον από λάθος :
Η συγκομιδή του κάστανου στην περιοχή της Μελιβοίας του νομού Λαρίσης με την παραγωγή να είναι λίγο μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά με τις γύρω από αυτήν περιοχές να φέρουν και πάλι το συνολικό όγκο σε παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη παραγωγική περίοδο.     .....................
και λίγο πιο κάτω:
γενικότερα πάντως οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και φτάνουν και μερικές φορές ξεπερνούν και τα 3,50 Ευρώ/κιλό.

ΤΑ ΧάΛΙΑ ΜΑΣ Κ.Λ.Π
..............................................................................................................


οι καινούργιοι στην περιοχή μας έμποροι

 Θέλει προσοχή, και το λέω αυτό σε καινούργιους εμπόρους που θέλουν να βρεθούν στη Μελίβοια και να αγοράσουν κάστανα, είτε να τα πουλήσουν στην Ελληνική αγορά ή να τα κάνουν εξαγωγή.
Πρέπει οι ίδιοι να βρουν τον τρόπο να εγκατασταθούν στη Μελίβοια και να αγοράσουν κατευθείαν από τους παραγωγούς, σε διαφορετική περίπτωση θα τους δώσουν οι "ειδικοί" τα σκάρτα. Μην ακούτε τι σας λένε αυτοί που έχουν συμφέρον από την απουσία σας στην αγορά της Μελιβοίας, θα σας κοροϊδέψουν.
Έμποροι - δύο έμποροι- στην περιοχή της Μελιβοίας το 2014 αγόραζαν κάστανα για Ιταλούς, έδωσαν καλές τιμές από την αρχή της συγκομιδής, αλλά οι "ειδικοί της πονηρίας" τους σταμάτησαν, τους είπαν ψέματα, ενώ οι ίδιοι ακολουθούσαν και αυτοί τις δικές τους τιμές. Έφυγαν και οι παραγωγοί πήγαν στους ψεύτες και οι καινούργιοι έμποροι για να πάρουν την ποσότητα κάστανου που χρειαζόταν έφτασαν να πληρώνουν τα κάστανα που οι "ειδικοί" αγόραζαν με 1,60 ανά κιλό σε 2.20 μέχρι και 2,30 ανά κιλό για να φέρουν πίσω τους παραγωγούς. Μήν ακούτε κανέναν, αγοράστε με όσα χρήματα διαθέτετε και μην σταματάτε στην μέση την αγορά σας, θα την πατήσετε. Αυτά τα λέω σε σας τους εμπόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου