Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΣΤΑΝΑ - ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ - ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Η ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
e-mail nikostsintsirakos@yahoo.gr
τηλ:6976801580

   Ο Βασίλης Γκαμπράνης, σήμερα (2011) 73 ετών ασχολήθηκε και ασχολείται από μικρό παιδί με την γεωργία στην περιοχή της Μελίβοιας Κισσάβου. Οι παραγωγές της περιοχής μα
ς ήταν και είναι: Ελιές, κάστανα, κεράσια, μήλα, αχλάδια.

   Ο Βασίλης έχει, πιστεύω, το προτέρημα έναντι των άλλων αγροτών στο να κρατάει  σημειώσεις για τις εργασίες και  τις παραγωγές των κτημάτων  για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος χωριανός μας να έχει κάνει τα ίδια, ούτε καν στα τελευταία χρόνια.  Στη φωτογραφία βλέπετε μια τυχαία σελίδα από τα πολλά μπλοκ-τετράδια όπου έγραφε για τις παραγωγές και για τα πειράματα που ο ίδιος έκανε στα κτήματά του. Μελετούσε όμως και διάφορα περιοδικά και βιβλία για να πλουτίσει τις γνώσεις του.

   Σήμερα ανοίγουμε μια καινούργια σελίδα όπου θα κυριαρχούν γνώμες παραγωγών κάστανου από την Μελίβοια.

    Η καστανιά είναι άγριο δέντρο και δύσκολα μπορεί κανείς να βγάλει αποτελέσματα για την καλλιέργειά της.
   Έχουν γραφεί αρκετά βιβλία αλλά το καλλίτερο βιβλίο- συμπέρασμα, θα είναι αυτό που θα βγει ύστερα από διάλογο με παραγωγούς του χωριού μας, που χάλασαν τα χέρια τους και έχυσαν τον ιδρώτα τους ασχολούμενοι ακόμα και πενήντα ολόκληρα χρόνια με την καλλιέργεια της καστανιάς.
 Συζητώντας με αρκετούς χωριανούς θεώρησα καλό να αρχίσω τη συζήτηση με τον Βασίλη Γκαμπράνη, που πίστευα και πιστεύω ότι είναι από τους πιο έμπειρους, μέχρι στιγμής, για θέματα καστανιάς.
 Πολύ θα 'θελα να προτείνετε και σεις κάποιους άλλους καλλιεργητές που θα τους πλησιάσω για να πουν και αυτοί την γνώμη τους, οπότε θα είναι και για μας ευκολότερο να τις συγκρίνουμε και να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα.
   Καλό είναι να διαβάζουμε και διάφορα βιβλία που αναφέρονται πάνω στην καστανιά, όποιοι και να είναι αυτοί που τα γράφουν, και να συμβουλευόμαστε γεωπόνους, και περισσότερο αυτούς που έχουν κάνει πειράματα πάνω στην καλλιέργεια της καστανιάς. 

...όλες οι γνώμες θα βιντεοσκοπηθούν.

     Ο Βασίλης Γκαμπράνης στο σπίτι του, όπου με μεγάλη χαρά εναπόθεσε τις γνώσεις του στην κάμερα για να γνωρίζουν όλοι οι χωριανοί μας πως μπορεί να γίνει καλλίτερα η καλλιέργεια της καστανιάς...  δεν είναι εύκολη.


Στο καφενείο του Μάκη 13-11-2011

 Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΕΝΤΡΟΦΎΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ.
Βίντεο όπου ομιλεί ο Βασίλης Γκαμπράνης





ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου