Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΣΤΑΝΑ- ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ 3. ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ


3. ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
e-mail nikostsintsirakos@yahoo.gr
τηλ:6976801580
Συζητήσεις στο καφενείο του Χρήστου

 
   Ν.Τ. Ασxολούμαι  με την καλλιέργεια της καστανιάς για δεκαέξι συνεχόμενα χρόνια.  Δεν γνωρίζω πολλά για την καστανιά, όσα θα γνώριζα αν συγχρόνως μελετούσα περιοδικά και βιβλία που θα είχαν ως αντικείμενο την καλλιέργεια της καστανιάς.
   Πάντα όμως ρωτούσα, τόσο τους γεωπόνους όσο και τους παραγωγούς της περιοχής.
   Τώρα που πιο αναλυτικά επεξεργάζομαι και τοποθετώ στο blog, όσα ο Βασίλης Γκαμπράνης αφηγείται, βλέπω ότι πρέπει ο κάθε καλλιεργητής να έχει και λίγες τουλάχιστον θεωρητικές γνώσεις για να μπορεί πιο εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του.
   Αυτά που γράφονται για την καστανιά, προβάλλονται και μέσω του facebook  που παρακολουθούν κυρίως νέοι και φίλοι μου χωριανοί, που γι’ αυτούς γράφονται, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους και να τα παρακολουθήσουν. Πρέπει οπωσδήποτε να τα παρακολουθήσουν όλα τα βίντεο και όλα όσα γράφονται και θα γραφούν για την καστανιά, που είναι και θα είναι το κύριο προϊόν του χωριού μας.
   Ακόμα βρίσκοντας κάποια μελέτη πάνω στην καστανιά να φροντίσουν να την στείλουν για να την αναρτήσουμε εδώ.
Όσο μεγαλύτερη και καλλίτερη η παραγωγή τόσο καλλίτερα τα αποτελέσματα για όλους μας.
   Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα για την καστανιά αλλά και για την διάθεση του κάστανου. Σε κάποιο χωριό η παραγωγή είναι τριάντα τόνους, ...  ποιος έμπορας θα χάσει το χρόνο του και θα πάει για να διαπραγματευτεί την τιμή και να τα αγοράσει;
  Πιστεύω ότι όλα αυτά που γράφονται σ’ αυτή τη σελίδα θα είναι χρήσιμα για όλους τους παραγωγούς κάστανου στη Μελίβοια Κισσάβου όσο και για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο.
  Νέοι γεωπόνοι που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της καστανιάς καλό είναι να μελετήσουν τις σκέψεις και την πείρα των παραγωγών της Μελίβοιας, θα τους φανεί πολύ χρήσιμη.

Τα σκουλίκια της καστανιάς,  βίντεο με τον Βασίλη Γκαμπράνη.



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου