Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΣΤΑΝΑ- ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

e-mail nikostsintsirakos@yahoo.gr
τηλ:6976801580
   Όπως όλα τα δέντρα έτσι και η καστανιά χρειάζεται και αυτή το κλάδεμά της.
   Για να αρχίσει το κλάδεμα της καστανιάς πέρασαν αρκετά χρόνια και μόλις πριν δέκα περίπου χρόνια ξεκίνησε το συστηματικό κλάδεμα στην περιοχή της Μελίβοιας, γιατί είχαμε και πριν είκοσι χρόνια ένα άλλο είδος κλαδέματος στις ξερικές καστανιές, που κόπηκαν για να ξαναδώσουν νέα κλωνάρια για να φτιάχνουν κάστανα χοντρά αλλά στέγνωσαν όλες. Γιατί όμως στέγνωσαν αυτές οι καστανιές;


ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ

    Πριν δυο χρόνια με το αεροψάλιδο έκοψα τα κλωνάρια που εμπόδιζαν στο να περνάει το τρακτέρ και ορισμένα μέσα στην καστανιά που δεν έβλεπε ο ήλιος. Τώρα (2011) γίνεται πιο αυστηρό κλάδεμα και τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε το Σεπτέμβρη  έως και Οκτώβρη που θα έχουμε την παραγωγή του καρπού.

   Στην περιοχή που περικλείεται από το κόκκινο χρώμα κόπηκε κάποιο κλωνάρι πριν δυο χρόνια (2009) και τοποθετήθηκε μυκητοκτόνο. Οι πληγές έκλεισαν και δεν παρουσιάστηκε έλκος.

 Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η καστανιά φτιάχνει καρπό μόνο εκεί που το κλωνάρι το βλέπει ο ήλιος. Αν κάποιος δεν γνωρίζει αυτό τότε δεν μπορεί και να κλαδέψει την καστανιά, γιατί απλούστατα δεν θα γνωρίζει πια κλαδιά θα κόψει. Το κλάδεμα στις αχλαδιές, μηλιές, ελιές είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της καστανιάς, γιατί αυτά τα δέντρα φτιάχνουν καρπό σε όλα τα κλωνάρια ακόμη και μέσα στην σκιά του δέντρου.
  Εδώ παρατηρήσαμε ότι η καστανιά από την πλευρά του Βοριά δεν φτιάχνει πολύ καρπό, ενώ από Ανατολικά, Νότια και Δυτικά εκεί φτιάχνει όλο τον καρπό.

 Όταν κόβουμε χοντρά κλωνάρια τότε πρέπει να καλύψουμε την πληγή με μυκητοκτόνο


Έτσι είναι σήμερα (2011) ενώ κόπηκαν τον Νοέμβρη του 2009 και περάστηκε μυκητοκτόνο αμέσως.

 Όταν κόβουμε χοντρά κλωνάρια τότε πρέπει να καλύψουμε την πληγή με μυκητοκτόνο


 Όταν κόβουμε χοντρά κλωνάρια τότε πρέπει να καλύψουμε την πληγή με μυκητοκτόνο




 Εδώ υπάρχουν γνώμες που λένε ότι: επειδή φυσάει ο βοριάς και είναι κρύος δεν αφήνει το δέντρο να δέσει καρπούς. Αφού όμως η καστανιά φτιάχνει καρπό μόνο εκεί που βλέπει τα κλωνάρια ο ήλιος γιατί να φτιάξει καρπό από το μέρος του  βοριά που δεν τον βλέπει καθόλου ο ήλιος, αλλά μόνο το φως της ημέρας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να το λύσουν οι επιστήμονες γεωπόνοι.
   Εμείς παρατηρήσαμε ότι όταν φυσάει λίβας ή δυτικός αέρας τότε η καστανιά δεν δένει καρπούς αλλά ούτε και τζούνες, όπως τις λέμε εμείς οι ντόπιοι. Οπότε, αφού δεν δένει καρπό με το λίβα, άρα χρειάζεται κρύο για να δέσει καρπούς, άρα δεν φταίει ο βοριάς αλλά φταίει ο ήλιος που δεν καλύπτει ολόκληρο το δέντρο με τις ακτίνες του.
 Το κλάδεμα όμως σε καστανιές δέκα ετών είναι διαφορετικό όταν η απόσταση του κάθε δέντρου είναι έξη μέτρα και άλλο σε καστανιές που η απόσταση είναι μεγαλύτερη. Η φύτεψη των δέντρων της καστανιάς πρέπει να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα μέτρων.

...............................
ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ 2012
...............................................................................
ΒΙΝΤΕΟ 2011
ΚΛΑΔΕΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ




   Τα κομμένα από το κλάδεμα κλαδιά πρέπει να μαζεύονται και να απομακρύνονται από το κτήμα, αλλά το καλλίτερο είναι να καίγονται για τον κίνδυνο της αρρώστιας του έλκους.
    Όταν κόβεται κλωνάρι διαμέτρου πάνω από ένα εκατοστό πρέπει να τοποθετείται μυκητοκτόνο για τον κίνδυνο του έλκους ή και άλλων μυκήτων που θέλουν εισχωρήσει στην πληγή.
    Πάντα κόβουμε κλωνάρια για να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο και αυτά που δεν βλέπει ο ήλιος. Αν πάλι δούμε ότι ένα δέντρο έχει πολλά κλωνάρια τα οποία δεν μπορεί να συντηρήσει, τότε αφαιρούμε μερικά. Αυτό είναι στην κρίση του κλαδευτή  και καλλίτερος κλαδευτής είναι αυτός που έχει εργαστεί πάνω στις καστανιές αφού τα περιποιήθηκε από μικρά μέχρι και μεγάλα δέντρα και γνωρίζει καλά που  φτιάχνει καρπούς η καστανιά.
.
.................................................................

ΒΙΝΤΕΟ 2011

ΚΛΑΔΕΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ
 



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου